måndag 23 januari 2012

Hur man knyter en fluga


Hej!
(Äntligen?) ett nytt inlägg. Ja i alla fall så var det ett tag sedan det senaste nu men här kommer lite nya kunskaper att ta till sig för "gentlemannen".

Idag skall vi gå igenom hur man använder sig av en av nutidens mest underskattade accessoarer nämligen FLUGAN. Flugan började användas någon gång under 1800-talet och ersatte den tidigare "kravatten". Den har vart väldigt populär till vardags under det tidiga 1900-talet fram till någon gång på 40-talet. Den fick en kort renässans på 60-talet men under senare tid förknippas den alltmer med "finklädsel" och bärs i regel till bland annat smoking.

Flugor finns i lite olika varianter:

Färdigknutna - Flugor som är färdiga oftast sydda och som du bara knäpper fast runt halsen, dessa ser du oftast på att de är färdiga genom att de håller en onaturligt styv och jämn form.

"Tv-fluga" - Detta är en variant som inte ens är knuten utan den består av två halvor som du knäpper fast i varandra så de får formen av en fluga. Dessa användes ofta i tv på 60-talet (därav namnet).

Knyt-fluga - Detta är originalet.

Men nog med bakgrundsfakta, nu kör vi igång och förklarar hur man knyter en äkta fluga.

En fluga knyts lite som en skoknut (rosett) och det finns lite knep för hur man kan göra för att det så småningom skall gå lätt och kännas lika naturligt som att knäppa skjortan.

Först och främst så får du införskaffa en fluga, de hittar du på en välsorterad herrekipering eller om du har tur kan du hitta lite läckra flugor på Secondhand.


Denna fluga köpte jag för 5 kronor på en lokal secondhandbutik, inte så dyrt va?

Sen är det viktigt att man har en skjorta med krage och knäppning ända upp i halsen, det finns modeller på skjortor som har knappar på kragen med för att hålla eventuella accessoarer på plats, detta kan vara praktiskt om man ändå letar skjorta.


Den här gången får min skyltdocka vara mig behjälplig för att förevisa. Det första som vi skall göra är att knäppa skjortan hela vägen upp i halsen och därefter vika upp kragen så att vi kommer åt ordentligt.Nästa steg är att vi hänger flugan kring halsen
och placerar den ena änden över den andra som på bilden. Ni ser att jag lämnat lite mer tyg på den ena ändan, det är för att det blir lättare sedan när man knyter ihop rosetten.Gör en enkel knut på flugan och lägg den lite längre (som beskrivet ovan) ändan på axeln.

Tag tyglappen i änden som hänger ned, dra den försiktigt åt samma håll som den som ligger på axeln och vik tillbaka den så att liknar en färdig fluga som du håller på plats framför halsen.Sedan tar du den änden som ligger på axeln och fäller ner över den formade på halsen.

Sen kommer den lite knepiga biten.

Du skall från den ovikta sidan på "ursprungsflugan" (den du höll mot halsen innan du fällde ner) peta in ett finger bakom och peta upp ett litet hål i knuten bakom den.

Sedan så tar du och drar igenom "lappen" som hänger nedåt på bilden genom det hålet samtidigt som du ser till att den blir vikt likt den första flugan. Så man kan säga att du drar den med den vikta kanten in mot hålet.
Du drar åt flugan genom att dra i de vikta ändarna och släpper genom att dra i de "enkla" ändarna. Här får du nu justera så att det blir jämt och snyggt. Som du märker så är flugan "dubbel".


Nu viker vi ner kragen och gömmer den "bakre" halvan av flugan bakom kragen och vi är klara!

Sedan om man vill ha ytterligare lite stil så toppar vi med en snygg hatt.


Detta var allt för denna gången.
Jag förstår att det kan vara knepigt att följa min skrivna och fotograferade beskrivning av processen så är det någon som önskar så kan jag slänga ihop en instruktionsfilm.

Hej hopp! / Chrille

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar