söndag 9 september 2012

Musik från förr..

Hej allesammans!

Nu är det äntligen dags för ett nytt inlägg och denna gång skall vi bjuda på lite kultur och gammal teknik.

Den här gången skall vi nämligen lära oss om grammofonen. 
Och först skall vi som vanligt få lite bakgrund om ämnet.

Grammofonen uppfans under slutet av 1800-talet av Emile Berliner som en vidareutveckling av fonografen. Från början så var skivan gjord av zink som spåren etsades in i och senare av hårt gummi, de gjordes som en typ av leksak där man kunde spela upp korta melodier. Med tiden utvecklades det och på grund av att man här hade en platt skiva så var den lättare att serieproducera genom pressning till skillnad från fonografens vaxrulle. 

Skivorna som kom att kallas "stenkakor" i folkmun var gjorda av en massa som bland annat innehöll ett material som heter Schellack vilket är en sorts harts. De kallas även för 78 varvare, det namnet är grundat på antalet varv per minut som skivan snurrar men det var inte riktigt alltid de snurrade med just det varvtalet så man skall ta det lite med en nypa salt.

Men nu till dagens objekt.

Den här oskyldiga lilla väskan är en del i ett lite senare steg än patentet från 1887.
Detta är nämligen en bärbar grammofonspelare av märket A77 som uppskattningsvis är från 30-talet.

Resegrammofonen utvecklades under 20-talet och var populär fram till ungefär 50-talet då vinylplattorna och nyare teknik tog över.


När man öppnar väskan möts man av denna vackra tingest. Det är ett fjäderdrivet verk nere i väskan som driver en platta som roterar med skivan. 
I bakkant sitter en pickup arm med en pickup bestående av ett huvud med nål och membran som läser skivan och skickar ljudvågorna via armen ner i väskan där resonansen ger ljudet som kommer ut via e inbyggd tratt längre bak på spelaren.


När man skall börja spela på sin resegrammofon så är det det lite mer att göra än att bara välja vilken skiva man vill lyssna på.

Man får börja med att veva upp verket så att man har energi att snurra skivan med. En uppvevning räcker i regel till en låt.

Placera skivan och lyft fram och lägg pickupen till rätta på skivan. Sen kan man behöva justera hastigheten med hjälp av reglaget i ena hörnet på spelaren.

Till skillnad från dagens moderna spelare där man justerar volymen med en liten ratt så fick man på denna tiden välja tjockleken på stiftet efter vilken volym man ville ha. Ett smalare stift ger mindre resonans och lägre ljud än ett tjockt.

Sedan är det också viktigt att man byter nål med jämna mellanrum så att man får ett rent och fint ljud. Det är därför det finns ett litet fack i hörnet på väskan där man lägger reservnålar.

Så nu vet ni hur man använder en gammal grammofonspelare och den här gången avslutar vi såklart med ett filmklipp på den i action.






11 kommentarer:

  1. Hej! Har hittat en sån här grammofon i mina farföräldrars gamla hus men får inte igång den, det går att veva men sen slår den ifrån och den snurrar inte alls. Vet du vart man kan få hjälp? Eller om man kan plocka isär den själv?

    SvaraRadera
  2. Hej!
    Det sitter ett par "spakar" brevid skivan på ovansidan som styr av/på funktionen, prova att röra på dem och se om den börjar snurra, kolla så att det inte sitter någon spärr eller liknande och håller fast skivan för att hindra den snurra. :)

    SvaraRadera
  3. Har också hittat en sådan här spelare med ett 50 tal skivor, vet du om det är något värde i detta? Med vänlig hälsning, johan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Allt är värt vad en köpare är villig att betala, det beror mycket på vilka skivor det är (kända artister/låtar?) och kvalitén på dessa. Räkna kanske mellan 5-20kr per skiva lite grovt beroende på ovanstående parametrar.

      Skivspelaren bör vara väl fungerande och om det är en samlare som letar kanske märket kan ha betydelse, jag skulle säga att en väl fungerande skivspelare av den här typen beroende på skick osv anbringar ett värde på mellan 500-1000kr.

      Hoppas att mina kvalificerade gissningar hjälper dig/andra.

      Radera
  4. Hej, vi har en identisk grammofon som verkar ha ett visst problem. Efter att ha vevat up grammofonen och satt nålen på skivan så saktas skivan veldigt snabt, man måste veva hela tiden. Vet du hur man fixar det eller var jag skulle kunna hitta någon som vet?

    SvaraRadera
  5. Hej.
    De fungerar lite likt ett fjäderdrivet väggur, det som skulle kunna vara med din grammofon är att du kanske vevar upp den för hårt så att fjädern klibbar ihop av fettet som finns på den och inte får kraften att snurra igång, då borde den kanske komma igång om du hjälper till med fingret att snurra fart på skivan några gånger. Alternativt så kan fjädern ha gått av.

    Du kan ju antingen skruva upp grammofonen själv och titta, annars skulle jag kontakta en äldre hifi/stereo firma eller en riktig urmakare.

    Lycka till med din grammofonspelare!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack så jättemycket för hjälpen. Vi tar och kollar om nåt av det fungerar.

      Radera
  6. Hej!
    På vår A.77-grammofon går det inte att justera varvtalet. Det snurrar på ofantligt snabbt tills kraften i fjädern tar slut. Vet du något om det är ”lätt” att skruva isär och se om det går att laga?
    Mvh Peter

    SvaraRadera
  7. Hej.Har en Thorens No 522.lik den modell du har på bild. Fjädern har gått av. Är det möjligt att hitta en reservdel. Finns det någon som ligger på en massa delar till vevgrammofoner. /Lasse

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sök runt lite på Google, finns säkert de som sitter på reservdelar, annars skulle jag prova med en urmakare.

      Radera
  8. Det är inte jättesvårt att skruva isär och kolla, lyft av tallriken så kan man oftast se in lite redan där.
    Dom är oftast byggda på så vis att det i princip är en klump som är monterad i en låda :)

    SvaraRadera