söndag 29 april 2012

Fotogenlampa

Hej kära läsare. Idag skall vi behandla något som de flesta av er kanske har använt eller åtminstone sett i verkligheten, nämligen Fotogenlampan.

Fotogenlampan utvecklades under mitten av 1800-talet och kom till Sverige på 1860-talet. Den ersatte de vanliga stearin(vax)ljusen som vanligaste ljuskällan i bostäderna fram till det elektriska ljusets intåg under den första hälften av 1900-talet.

Det finns självklart några olika typer av fotogenlampor som man kan ha på olika ställen och till olika saker. De vanligaste är taklampor som oftast hänger ovanför köksborden och stormlampor som man kan bära med sig, det är en sådan som jag har och skall visa för er.

Detta är min fotogenlampa som jag fått av min far, det är en gammal engelsk stormlampa av märket Chalwyn. Jag har efter lite googlande fått fram att den är från innan andra världskriget, således före 1939.

När och om man skaffar sig en fotogenlampa så kan det vara bra att känna till lite om funktionen och lite om säkerhet.

Lampan fungerar ganska enkelt. I botten så finns det en behållare där man tömmer i fotogenet. 



Detta sugs sedan upp i en veke som går igenom en brännare. I brännaren så finns det också en rulle som matar upp och ner veken, den styrs med hjälp av pinnen som går ut på sidan och på så sätt så justerar man storleken på själva lågan.








Ovanför brännaren och veken så sitter det ett skydd med en skåra där man kommer åt att tända veken och så sitter glaset som skyddar lågan så att den inte slocknar eller antänder något som den inte bör antända.

Isärplockad fotogenalampa

Kontrollera först din lampa så att den ser hel och ren ut, alla hål måste vara rena så att luften kan komma igenom ordentligt för annars kan låga brinna felaktigt och glaset sota igen.

Som du självklart förstår så måste det finnas en veke på plats, saknar din lampa en veke så kan dessa köpas på lampbutik eller vildmarksbutik eller på kanske tex. Clas Ohlson, Hobbex, Biltema mm.






Om allt är klart så fyller du på din lampa (inte fullt) med lysfotogen (köpes på en mack eller något av ovanstående). Jag köpte som ni kan se min på biltema. Det fylls på i det lilla locket.

Låt sedan lampan stå en stund så att veken kan suga upp fotogenet och kolla även så att behållaren inte läcker.













Tryck sedan ned den lilla armen som sitter på högersidan av glaset så att glaset lyfts upp och haka fast den i upprätt läge så att du kan komma åt att tända,

Sedan justerar du upp veken lite så man kan se den och komma åt.











Det är smidigast och säkrast att tända fotogenlampan med tändstickor. (tändstickor är förövrigt mycket underskattat men det tar vi inte upp nu).

Jag har här tagit fram mina "Three Shields" tändstickor från 1919. De är säkerhetständstickor tillverkade på Uddevalla tändsticksfabrik och fungerar alldeles utmärkt än såhär snart 100 år senare.




Tänd lampan med en tändsticka och sänk ned glaset igen över lågan. 

Justera sedan lågans storlek med ratten på sidan så att den ger lagom med ljus och men inte sotar.

När det är dags att släcka så kan man skruva ned veken helt så att den slocknar men jag rekommenderar att du skruvar ned den så att lågan istället är väldigt liten och sedan lyfter upp glaset och blåser ut lågan. 









Nu kan du njuta av det vackra och mysiga skenet av en fotogenlampa så som man gjorde för hundra år sedan när man skulle skriva kärleksbrev eller se till djuren i ladan.

Kom bara ihåg att släcka och att lampan kan bli väldigt varm. Se därför till att inte ha något lättantändligt i närheten och att den står eller hänger stadigt. 


/Christian

4 kommentarer:

  1. Bra instruktioner och supersnygga bilder! Tack för hjälpen!
    /Josefine

    SvaraRadera
  2. Tack själv för din kommentar, alltid kul med lite respons :).

    SvaraRadera
  3. Tack för intressant och nyttig läsning.Idag blir det inköp och första "upplysta" natten i stugan som är under uppbyggnad a´la 1800 tal =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varsågod, kul att du gillade det och lycka till med stugan :).

      Radera