söndag 12 augusti 2012

Kaffe, på traditionellt vis..

Hejsan på er.

Det verkar som att det blir lite "pö om pö" med mitt bloggande, men bättre sent än aldrig va? Så jag kommer nog köra med ambitionen att göra några nya inlägg när inspirationen flödar. Men nu till det viktiga :).


Idag skall jag lära er om kaffe på "äkta" vis nämligen de lite äldre metoderna med malning av hela bönor och kokning istället för bryggning. Detta kan man t.ex. ha nytta av om man är ute i skogen och bara har stormkök eller öppen eld att göra sitt kaffe på.



Först och främst skall jag nämna lite om kaffets historia i Sverige.

Kaffet importerades första gången till Sverige 1685, ett halvt kilo var det som man tog in. Från 1687 så såldes det på apotek men Karl XII var den som på allvar introducerade den heta drycken. Han hade druckit mycket kaffe under sin tid i Turkiet och tyckte mycket om det. I Sverige dracks det först i kaffehus runt om i städerna och var förbehållet lite finare folk. Men det var inte förrän på 1800-talet som kaffet fick ordentligt fotfäste i landet. Ett tag så konkurrerade det stort mot brännvinet och det blev tidvis korta förbud mot kaffe på grund av av de klagande brännevinsbrännarna. Tidvis har kaffet även varit ransonerat som t.ex. under andra världskriget då man ofta kokade på sumpen för att det skulle räcka längre.

Men hur tillagar man då kaffet?


Vill man gå hela vägen så kan man köpa råa bönor och rosta dem själv, antingen i en rostpanna med en stor vev som man använde på vedspisarna förr eller så kan man lägga dem på en plåt i ugnen i 225° i cirka 10 minuter eller att det börja knäppa i dem, då är de ungefär "mellanrostade" men sen går det fort tills man får dem "mörkrostade" så det gäller att vara på sin vakt.


Alternativet är att göra som jag gjort och köpa färdiga bönor, jag valde att köpa ekologiska mörkrostade från ica då dessa kostade lika mycket som alla andra hela bönor 58:-.




Sen är det viktigt att man har en kvarn för att mala sina bönor, och eftersom detta är bloggen om vintagekunskap så uppmanar jag självklart till att man skaffar sig en gammal hederlig kaffekvarn på er lokala loppis/antikaffär som jag gjort.

Min kvarn var målad brun, förmodligen pga att man ville "snygga till den" någon gång på 70-talet då brunt var väldigt inne. Men jag tänkte putsa av och måla den i finare färger när det visade sig att det fanns färg kvar under när jag började slipa. Så nu har den en fin patina med originalfärgerna ljust gul/grön.


Sen satte jag mig och vevade runt så att alla delar som skall röra sig rörde sig ordentligt. Självklart torkade jag av den ordentligt så mycket jag kom åt och sen skall ni få ett tipps av mig för att rengöra själva malningsmekanismen.




Först så ställer man in kaffekvarnen på att mala fint, detta gör man genom att skruva på den mutterliknande delen ovanpå kupan så att veven hamnar högre upp, detta minskar nämligen avstånden mellan kuggarna/knivarna i kvarnen och gör att det man maler blir mindre och finare. Om man då istället skruvar upp muttern så att veven hamnar närmre kupan så blir det då grövre malning eftersom kuggarna/knivarna hamnar längre isär och släpper igenom större bitar.

När du ställt in din kvarn på finmalning så tömmer du i vanligt matris och maler igenom några gånger så får du en ren och fin kvarn att mala med.



Nu är det dags att fylla på bönor och använda kvarnen till det den är till för. Mängden bönor är som du förstår av utrymmet begränsad men om du kör en "rågad" fyllning så räcker detta till en (i min smak, jag gillar starkt kaffe) stor kopp eller två mindre koppar. Vill du göra mer så maler du helt enkelt mer.

Stäng locket och påbörja malningen genom att röra handtaget medsols tills att alla bönorna har malts, öppna locket och kika om du är osäker på hur långt du kommit.

När du har malt ditt kaffe så drar du ut den lilla lådan och skådar ditt färdigmalna kaffe.










Töm i ditt nymalda kaffe, antingen i din bryggare/perkulator eller om du vill göra på gammalt vis (självklart vill du det, det är ju därför du läser i den här bloggen) och koka i en kastrull eller kaffekanna.






Sen tömmer du på kallt vatten, jag ville ju ha en stor kopp så jag tog en riktigt full kopp eftersom lite ångar bort och en del absorberas av själva pulvret.

Ställ kastrullen/kannan på en platta och vrid på värmen på högsta. Nu skall du vara med för kaffet får inte börja koka, då försvinner nämligen en del av smaken och det vill vi ju inte. Kaffet avger mest smak vid ca 92-96° så när det börjar låta och komma lite ånga så plockar du kastrullen av plattan och låter det stå och dra sig ett par minuter.




 Töm sedan kaffet igenom en sil ner i koppen/kopparna du vill ha och njut av en riktigt god kopp kaffe gjord på traditionellt vis.


Vill du vara lite extra hardcore så kan du välja att dricka från fat med eller utan sockerbit eller så gör du en Uddewallare med cognac eller punch på följande vis:


Ta en kopp och lägg ett mynt i botten, slå på kaffe tills myntet inte syns och slå sedan på cognac eller punch tills myntet syns igen. Då har du dig en riktig Uddewallare






Det var  allt för denna gång, hoppas ni gillar mina skriverier och prövar lite valfria grejjer från bloggen så att kunskaperna hålls levande och inte glöms. Glöm nu inte att ni gärna får kommentera och fråga om ni vill att jag skall skriva om något speciellt :).


/Christian